Ik werk elke dag met ze. Ik heb vaak een uitgesproken mening over ze. Ik zie hoe ze als postpubers binnenkomen en als beginnende professionals vertrekken. Ik vind ze leuk, inspirerend, uitdagend, soms enorm vermoeiend, steeds jonger (ja, dat zegt iets over mij, ik weet het) verfrissend, bij vlagen reuze irritant, giebelig, hip, en ga zo maar door. Natuurlijk heb ik het over ‘mijn’ studenten, die elke dag weer de kern van mijn werk vormen.

Zelf pas ik allang niet meer in dat plaatje. Geen postpuberaal gedrag meer, ook al geen beginnend professional meer, niet meer piepjong en ook niet giebelig en hip (en ook niet irritant, natuurlijk), maar ik ben er wel een: een student. Ik heb zelf een heuse collegekaart om dit te bewijzen!

Het voelt af en toe nog wel wat vreemd, om weer in die studentenrol te zitten. Ineens krijg ik in een webcursus nog maar weer eens uitgelegd wat plagiaat is, plan ik het maken van huiswerk, ontvang ik in de post mijn eigen studenteninlognaam, buig ik me weer over toetsen en krijg ik een rondleiding door de Universiteitsbibliotheek. Het is best weer even wennen.

Tegelijkertijd merk ik dat zowel mijn groepsgenoten als ik erg gemakkelijk studentengedrag vertonen. We hebben die opdracht heus wel voorbereid, maar blijkbaar is de print thuis op het bureau blijven liggen… En natuurlijk willen we graag luisteren naar wat de docent aan het vertellen is, maar bij tijd en wijle moet daar toch ook doorheen gekletst worden…

De campus van de VU (foto: www.vu.nl)

Het is elke keer weer schakelen: op woensdag nog docent, op donderdag als student in de collegebanken. Maar het gaat steeds een beetje soepeler. Deze week voelde ik me helemaal studenterig: ’s ochtends voor de toets in het zonnetje nog even m’n uittreksel doornemen, tussen de middag met een hele groep picknicken op het gras tussen de universiteitsgebouwen. Ik keek om me heen, en zag de meest uiteenlopende types: piepjong, behoorlijk op leeftijd, kakker, alternatief, lui, ambitieus… Ons groepje viel helemaal niet uit de toon, daar op dat grasveld. Allemaal ‘echte’ studenten, waarvan ik er dus ook een ben!

Tagged on: