Stel, je bent enorm geïnteresseerd in een bepaald onderwerp. Stel, je wilt daar echt alles over weten, en je hebt je voorgenomen om er eens uitgebreid onderzoek naar te doen. Misschien is het dan wel handig om eerst eens na te gaan wat er allemaal al bekend is over dit onderwerp.

Natuurlijk kun je dan ‘even goochelen met google’, maar wil je weten wat er op wetenschappelijk gebied over jouw onderwerp bekend is, dan kom je er niet met google. Een open deur misschien, maar wel eentje die voor mij tijdens de eerste bijeenkomsten Academische vaardigheden pas goed werd opengezet. Want met slim googelen kom je inderdaad best een eind, maar er is nog veel meer informatie beschikbaar. Google Scholar, voor wetenschappers, levert al veel specifiekere resultaten op dan het ‘gewone’ google, maar daarnaast bestaat er nog een flink aantal enorm interessante databases.

De site van de UB

Het leuke van student zijn, is dat je met je studentenlogin ook vanuit huis bij al die databases kunt. Uren en uren kun je rondsnuffelen en kijken wat er over jouw onderwerp gepubliceerd is, en wanneer artikelen binnen het digitale abonnement van de universiteit vallen, kun je pdf´s ervan zo binnenhalen en op je eigen pc zetten. Enorm handig.

Jammer is wel dat ik vaak geen uren en uren de tijd heb om te blijven zoeken naar dat ene artikel dat al mijn vragen beantwoord (mocht het bestaan). En dus moet je slim zoeken, allerlei operators gebruiken en goed nadenken over de zoektermen die je gebruikt. Dat klinkt makkelijker dan het soms is.

Afgelopen week heb ik heel wat tijd zoekgemaakt met het zoeken naar artikelen over speciale programma´s voor heel goede studenten. Ik meende te weten dat de juiste term ´honours programs´ was. Met medestudenten en docent heb ik overlegd over de verschillende zoektermen die ik zou kunnen gebruiken, dus helemaal voorbereid dook ik de databases in. Om tot mijn teleurstelling te ontdekken dat er maar een paar artikelen over dit onderwerp bestonden. Het leek me bijna onmogelijk, en ik heb de hele middag zitten combineren, operators ingezet, andere zoektermen ingevoerd, en uiteindelijk, toen ik het al bijna op wilde geven, ontdekte ik mijn misser. Het moest geen ´honours´ zijn, maar ´honors´. Een lullig lettertje teveel…

Met de juiste spelling van m´n zoekterm ging het me ineens een stuk beter af. Iets te goed zelfs, want tussen de lange lijsten met artikelen kon ik natuurlijk ook zo een twee drie niet vinden wat ik zocht. Ik kon dus opnieuw met extra zoektermen en operators aan de slag, net zo lang tot ik een paar echt interessante artikelen over hield. Bijna een dag verder, maar nu kan ik inhoudelijk aan de slag. En het leerdoel ´wetenschappelijke literatuur kunnen vinden´, dat mag ik denk ik afvinken…

Tagged on: