Een nieuw project ontwerpen en er dan geen eLearning in verwerken… Ik schaam me er wel een beetje voor, maar gezien de randvoorwaarden (weinig ontwerptijd, elf betrokken docenten waarvan zes freelance, 320 studenten, en wat technische beperkingen) zit er weinig ‘e’ in het didactisch ontwerp van het project waar we deze periode mee zijn gestart. Zoiets probeer ik toch liever in een wat overzichtelijker samenstelling uit…

Maar: het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Dus verzon ik op de valreep toch een kleine e-toevoeging aan de module, door gebruik te maken van Scoop.it. Dat is een soort bookmarking-tool, waarmee je artikelen op het web kunt oppakken – ‘scoopen’ – en op een topic-pagina kunt plaatsen. Zo’n topic kun je zelf aanmaken, dus maakte ik, gezien het onderwerp van onze module, het topic ‘Trade Publishing’.

Het is vrij eenvoudig: je maakt een account en een topic aan, koppelt dat (als je wilt) aan Twitter en/of Facebook, je sleept een button naar je Toolbar en ‘you’re good to go’. Als je op een interessante webpagina bent, hoef je alleen maar de button ‘Scoop it’ aan te klikken, en er verschijnt een schermpje waarin je aangeeft naar welk topic je het artikel wilt scoopen en welke tekst je erbij wilt plaatsen. Een kind kan de was doen.

En dat doe ik nu dus. Een linkje op ons intranet en een mededeling in het hoorcollege, en elke student die meer achtergrondinformatie over het boekenvak wil, kan mijn persoonlijke selectie uit het uitgeefnieuws bekijken in een plezierige, tijdschriftachtige weergave. Ik ben heel benieuwd of studenten het ook echt gaan bekijken, maar het is sowieso een fijne manier voor mijzelf om interessante artikelen per thema te verzamelen, dus ik scoop stukkies, de komende tijd!

Tagged on: