Een paar weken geleden kreeg ik de vraag of ik het leuk zou vinden om een keer met Shakespeak te experimenteren. Nou ben ik altijd in voor een experimentje met nieuwe tools, en deze stond al een tijdje op mijn verlanglijstje, dus riep ik meteen ja. En afgelopen week had ik een college met gastdocenten die in een panel over stellingen spraken, dus dat was een mooie gelegenheid om met Shakespeak te spelen.

Laat ik bij het begin beginnen: Shakespeak is een ‘voting plugin voor Powerpoint’. Dat wil zeggen: je laat in je presentatie een vraag of stelling zien, je publiek kan met de eigen laptop of mobiele telefoon stemmen via internet, twitter of sms, en de uitslagen van de stemming zie je direct op de volgende slide van je presentatie. Klinkt simpel, en dat is het ook.

Het installeren van de plugin ging simpel en als je vervolgens Powerpoint opent, kun je via een extra tabblad heel gemakkelijk stellingen toevoegen en sessies starten. Via de technische mensen kreeg ik een account, waardoor ik gemakkelijk kon inloggen, en eigenlijk ging het opzetten van de presentatie verder vanzelf.

Natuurlijk moet je wel even nadenken waarvoor je zo’n tool wilt gebruiken. Wat voor vraag moeten mensen beantwoorden en wat doe je vervolgens met het antwoord in je college? In ons geval was het een mooie ondersteuning van het panelgesprek: we hadden drie gasten uit het boekenvak, die we een paar (uiteraard flink zwart-wit geformuleerde) stellingen voorlegden. Voordat zij in discussie gingen over de stelling en nuanceringen aanbrachten, vroegen we de studenten om te stemmen, en zo te laten weten hoe zij over de stelling dachten. Dat was voor de gasten plezierig, want zo werd meteen duidelijk hoe de zaal erover dacht, en of ze een bepaald beeld moesten bevestigen of juist weerleggen. Ik vond het in elk geval een leuke toevoeging op de discussie.

Technisch gezien verliep alles eigenlijk heel soepeltjes. Het is makkelijk als er vrij toegankelijke wifi is in de zaal waar je publiek zit (wij moesten even op zoek naar een wachtwoord) en je moet er wel rekening mee houden dat je presenteert vanaf een laptop waarop de plugin geïnstalleerd is, anders kun je de sessie niet starten. Houd er ook rekening mee dat je je publiek moet instrueren: studenten wilden graag horen dat ze anoniem konden stemmen en je moet zeker bij de eerste vraag of stelling een beetje geduld hebben omdat iedereen even moet uitzoeken hoe het werkt. Maar verder had ik eigenlijk weinig opmerkingen. Ik vond het een leuke manier om tot interactie tussen een grote zaal en de mensen op het podium te kopen, dus ik hoop dat deze pilot voortgezet gaat worden, zodat we Shakespeak vaker kunnen gebruiken in onze colleges.

Tagged on: