Vrijwel al je familie in het buitenland hebben, heeft zo z’n voor- en nadelen. Voordeel: nooit zo’n ‘gezellige’ grote kring in de huiskamer op verjaardagen, zelden ‘verplichte’ bijeenkomsten. Nadeel: je ziet elkaar niet zo heel erg vaak, en je moet echt iets plannen en regelen om bij elkaar te komen. Voordeel daarvan is dan weer wel, dat als je elkaar ziet, het ook eigenlijk altijd leuk is.

'Wat is Yorkshire toch mooi'

Afgelopen weekend was het tijd voor zo’n inhaalmoment met de Engelse familie. Kort geleden heb ik er een achterneefje bij gekregen, m’n oom was jarig en daarbij had ik nog vakantie: prima redenen om een lang weekend naar Yorkshire te gaan. Beetje wandelen (wat is het daar toch mooi), beetje kletsen, de voorraad typisch Engelse etenswaren weer aanvullen (plus aanvullende cursus ‘hoe prak ik dit in een koffer’), baby’tje bewonderen en een verjaardagsfeestje.

M’n familie weet ondertussen wel zo’n beetje wat ik voor werk doe, maar op zo’n feestje spreek je weer allerlei nieuwe mensen die allemaal vragen wat je zoal uitspookt in het dagelijks leven. Ik zou gewoon kunnen zeggen dat ik les geef op een ‘university’, maar voordat ik het weet neemt de juf in mij het roer in handen, en sta ik uitgebreid uit te leggen dat het onderwijssysteem in Nederland net even anders werkt dan in de UK.

Ok, we hebben ook universiteiten, en we hebben sinds een tijdje ook bachelors- en mastersdegrees, maar toch kan je dan niet zomaar zeggen dat een hbo hetzelfde is als een bachelorsdegree. Daarnaast verdient het toelichting dat we aparte hogescholen hebt voor alleen een bachelor. In de UK ga je over het algemeen naar een universiteit voor een bachelor, en als je het leuk vindt, er goed in bent en wellicht meer wilt in de academische wereld, dan doe je ook een master. In Nederland bestaan universitaire bachelors nu wel, maar ze tellen nog niet echt mee; volgens mij willen vrijwel alle universitaire studenten een master halen, en hebben ze anders het gevoel dat hun studie niet ‘af’ is.

Na enig uitleggen, over en weer vergelijken en zoeken naar woorden, waren we er uit: hbo is een vocational bachelorsdegree; een beroepsgerichte bachelor. Ik had het vast ergens op kunnen zoeken, en wellicht had ik het moeten weten, maar goed, gaandeweg kwam deze term bovendrijven.

Toen we dat eenmaal helder hadden, heb ik met verschillende mensen uitgebreid zitten praten over opleidingen in het algemeen, studeren en het mediavak. Zoek de verschillen, die er eigenlijk niet eens zo veel bleken te zijn. Ook in Engeland zijn mediaopleidingen populairder dan ooit, ook daar worstelt men met de basistaalvaardigheid van studenten, en studenten zijn ook overal even leuk of minder leuk. Nou ja, het werd in elk geval laat, en we hebben het ook over heel veel andere dingen gehad. Je moet af en toe wat inhalen hè, met familie in het buitenland…

Tagged on: