Het laatste blok van het studiejaar is weer aangebroken, en dat betekent bij ons dat de tweedejaars op stage zijn. Gedurende (ten minste) tien weken draaien zij mee op redacties, bij productiebedrijven, op communicatie-afdelingen en op allerlei andere werkplekken.

Je zou zeggen: da’s lekker rustig, al die studenten die niet op de hogeschool rondlopen en die je geen les hoeft te geven. En inderdaad, in het pand is het wel een beetje rustiger, nu onze tweedejaars er niet zijn. Maar voor de docenten is het net zo druk, want bij de stages horen ook stagebezoeken.

Dit keer komen de studenten dus niet naar ons toe, maar gaan wij bij hen op bezoek, in het bedrijf waar ze stage lopen. Dat is vrijwel altijd leuk. En dat mag ik zeggen, want ondertussen heb ik, in acht jaar lesgeven, denk ik minimaal honderd van die bezoeken gedaan. Het is ontzettend inspirerend en leuk om studenten te zien groeien, te horen vertellen over iets waar ze vaak best trots op zijn en tegelijkertijd een inkijkje te krijgen in de keuken van allerlei interessante bedrijven.

Je komt nog eens ergens...

Deze ronde mag ik weer bij zestien studenten op bezoek, op heel verschillende plekken. Online redactie voor RTL, de redactie van het tijdschrift Girlzzz, een website voor freelancers, een crossmediaal platform voor jonge professionals, de productie van een nieuwe televisieserie, sportverslaggeving… Overal mag ik vragen stellen over waar men mee bezig is en hoe er gewerkt wordt, en vrijwel overal doen onze studenten het hartstikke goed.

Dat maakt dat het leuk is om ‘on tour’ te mogen. Natuurlijk is het ook best heftig, vooral agenda-technisch, om al die bezoeken in te plannen en overal heen te reizen, en een flink aantal gesprekken te voeren die soms wel heel erg via hetzelfde stramien verlopen. Maar gelukkig is er altijd wel iets in zo’n bezoek dat het leuk maakt. Zoals afgelopen week, toen ik zomaar een kijkje mocht nemen in een van de gigantische mobiele studio’s (vermomd als vrachtwagen) die je vaak bij grote sportwedstrijden enzo ziet staan. Geweldig leuk om daar eens in te mogen gluren.

De rest van dit blok ben ik dus vaak op pad, want zestien bezoeken, dat is best een behoorlijk lijst. Maar het wordt vast weer een leuke tour!

Tagged on: