Een van de offline zaken waar ik me afgelopen tijd mee bezig heb gehouden, was een geweldige reis door het Zuiden van de Verenigde Staten. Op zoek naar de blues! Toch kon ik het niet laten om ook in deze vakantie een heel klein beetje werk in te plannen, in de vorm van een bezoek aan een collega bij van Kennesaw State University die ik twee jaar geleden in Berlijn op Online Educa ontmoette. In mijn reisverslag schreef ik over dit bezoek het volgende:

‘Het leek me leuk om Tammy weer te zien, maar vooral ook om een echte campus, een echte Amerikaanse universiteit, van dichtbij te bekijken. Dat bleek ook leuk, en vooral enorm verbazingwekkend. Wat een afmetingen. Hoewel Kennesaw maar half zoveel studenten heeft als de HvA, beslaat de campus een enorm gebied. Een eigen politiebureau, woningen, sport- en wellnesscentrum, gigantische gebouwen voor de verschillende faculteiten, een heuse Visitor Parking… Niet te geloven, zo groot.’

‘We troffen Tammy in haar kantoor, dronken koffie, kletsten wat, en toen werd ik aan het halve department voorgesteld. Prompt troffen we een collega van haar waar ik eerder al mailcontact mee had, en die wilde graag even samen zitten. Dus terwijl Tammy mijn reisgezelschap een tour over de campus gaf, had ik het met Buddy over de mogelijkheden en onmogelijkheden van internationale samenwerking.’

‘De volgende stop was de kantine. Nou ja, kantine. Dat is wel het understatement van de dag. Een gigantische food court, waar werkelijk van alles te krijgen is. Een keer je pasje door de entreepoortjes halen, en je kunt eten en drinken wat je wilt. Langzaamaan begon ik te begrijpen waarom de collegegelden zo enorm hoog zijn, hier…’

Ook nu, een paar weken later, kijk ik met veel plezier terug op dit bezoek. Elke keer dat ik uitgebreider met internationale collega’s spreek, realiseer ik me hoeveel verschillen er zijn tussen de academische systemen in allerlei landen, maar ook hoeveel overeenkomsten er zijn. Uiteindelijk streven we allemaal hetzelfde doel na: studenten goed opleiden, en dat maakt dat het vaak snel klikt en dat je snel over de inhoud van je werk komt te praten. Met Tammy en haar collega’s heb ik verschillende mogelijkheden voor verdere samenwerking besproken. Hopelijk kunnen we aan het eind van de maand, als we elkaar weer treffen in Berlijn, daar een stapje verder mee komen. En zo niet, dan was het in elk geval ontzettend leerzaam en inspirerend om een vakantieochtendje aan dit bezoek te besteden. Ik zou het zo weer doen!