Voor het derde jaar op rij was ik eind november in Berlijn. Niet om te genieten van Kerstmarkten, Glühwein en broodjes Weisswurst (hoewel ook die langskwamen), maar voor Online Educa Berlin, een enorm groot e-learningcongres waar meer dan 2000 mensen uit 95 landen op af komen.

In actie

Hoewel ik dus wist waar ik naartoe ging, was Educa dit jaar voor mij heel anders dan de twee voorgaande edities. In 2010 en 2011 was ik namelijk ‘gewoon’ bezoeker; dit jaar stond ik voor het eerst als spreker op de lijst. Hoe dat zo kwam?

Tsja, een fijne collega en ik besloten ergens eind mei dat het best stoer zou zijn om zelf een bijdrage te leveren aan de conferentie. We bedachten wat voor ons de sleutel in het werken met e-learning is, al pratende ontstond een model, dat schreven we op en zonden we in, en in augustus kregen we bericht dat ons proposal geaccepteerd was.

Dat betekende dat ik, namens ons beiden, op de eerste dag van Online Educa het podium op mocht om ons verhaal te vertellen. We besloten het heel eenvoudig te houden,  met een duidelijke boodschap die ook meteen de titel van ons verhaal was: Not the tool, but the target. Oftewel: bij het ontwerpen van e-learning moet je niet meteen op de tool duiken, maar eerst bedenken wat het doel is, wat je wilt overbrengen. Een open deur, maar toch een die niet vaak genoeg ingetrapt kan worden.

Dat deden wij dus, die open deur intrappen. Door ons publiek te vragen of ze een ballon op wilden blazen en daarmee op een bewegend doel te mikken. Dat lukte natuurlijk niet: een ballon is niet de juiste tool… Daarna volgden enkele voorbeelden van onderwijsontwerpen waarbij wij wel of juist niet de tool centraal stelden, gevolgd door het door ons aangepaste model. Alles met als boodschap: stel de inhoud van je onderwijs, je lesdoel, centraal, en kies daaruit volgend de juiste tool.

Het klinkt allemaal doodeenvoudig, en in wezen is dat het ook, maar het was toch behoorlijk spannend om in de grootste zaal van het congres voor zo’n 180 tot 200 man op het podium te staan en dit te verkondigen. Gelukkig werd de boodschap met instemming ontvangen, en achteraf, toen de zenuwen weg waren, was het ook wel erg leuk om te doen. Dus wie weet, misschien volgend jaar weer?

Met dank aan Presentations2Go is de presentatie online te bekijken.