Meer dan tien jaar geleden, op 3 mei 2008, schreef ik m’n eerste blog. Waarom ik begon met bloggen? Het leek me leuk: schrijven over hoe het was om naast m’n werk als hbo-docent de master Teaching and Learning in Higher Education te volgen. En het bleek ook leuk, dat schrijven. Wekelijks keek ik van een afstandje naar mezelf, en naar de studie. Nu, tien (tien?!?!) jaar later, is het dubbel leuk om mijn eigen ervaringen terug te lezen.

Na m’n afstuderen kwam het bloggen op een lager pitje te staan, en in het najaar van 2013 viel het helemaal stil. Nu, na vijf jaar radiostilte, is het tijd om het stof van m’n blog te blazen. Het is namelijk tijd voor iets nieuws. Mijn afstudeeronderzoek naar manieren waarop hbo-docenten met eTextbooks zouden willen werken, bleek niet alleen een eindpunt, maar ook een startpunt. Ik maakte deel uit van een onderzoek naar digitale ‘readers’, verdiepte me in digitaal lezen en studiemateriaal, en ontdekte dat waar ik mee bezig was, gevat kon worden onder de term ‘curation’. Hoe meer ik me verdiepte in curation in het onderwijs, hoe meer me duidelijk werd dat we eigenlijk nog heel weinig weten over hoe docenten in het hbo dat doen, onderwijsmateriaal selecteren en structureren. En langzaam maar zeker werd me duidelijk dat ik hier meer onderzoek naar wil doen. Promotie-onderzoek.

Afgelopen jaar schreef  ik dus een promotievoorstel. De volgende stap is om ergens financiering te vinden, zodat ik binnen mijn huidige aanstelling als docent tijd kan vrijmaken om het onderzoek uit te voeren. Vorige week diende ik daarom mijn voorstel in bij de NWO, om mee te dingen naar een Promotiebeurs voor Leraren. Nu het voorstel af is, voelt het of ik ‘echt’ ben begonnen, en daarmee is het een mooi moment om m’n blog af te stoffen. Zodat ik, geheel in lijn met hoe ik ooit begon, af en toe eens kan bloggen over hoe het is om te (beginnen met) promoveren naast een baan als hbo-docent. Tijd voor iets nieuws!