Vertel op een feestje dat je in het onderwijs werkt, en tien tegen een dat je als eerste reactie iets krijgt als: ‘oh, dan heb je lekker veel vakantie’. In plaats van uit te leggen dat onderwijs je bij tijd en wijle behoorlijk leeg kan zuigen, dat de werkdruk continu hoog is, dat je vaak in vakanties eindelijk tijd hebt om wat achterstallige werkdingen weg te werken en dat studenten ook in vakanties gewoon blijven mailen, kortom in plaats van iemand aan z’n verstand te willen peuteren dat die vakanties broodnodig zijn om bij te tanken omdat je anders helemaal geen docenten meer overhoudt, zeg ik tegenwoordig vaak: ‘ja, heel veel vakantie’.

Want dat is natuurlijk ook gewoon zo. Afgelopen week, bijvoorbeeld, had ik een weekje herfstvakantie. Het onderwijs in de eerste periode zat erop, de tentamentijd brak aan, en dat is een van die weken dat je als docent vrije dagen mag opnemen. Hoewel het ook dit jaar voor ongeveer half Nederland nog herfstvakantie was, besloten we mogelijke drukte op Schiphol te negeren en een weekje Spanje te regelen.

Lekker rondtoeren: Tarragona

We hebben een fijne week gehad: mooie camping, twee dagen in Barcelona, grotendeels prima weer, lekker rondtoeren in een huurauto, heerlijk gegeten, echt helemaal vakantie. Pas in het vliegtuig terug constateerden we dat we het warempel de hele week niet over het werk hebben gehad! Geen woord over de aanstaande periode, nog te regelen gastcolleges, niet kloppende roosters, helemaal niets.

En eigenlijk was dat wel even nodig ook. De eerste periode heb ik het niet zo druk gehad als afgelopen jaar, maar evengoed was het een enerverend blok. Veel nieuwe collega’s en veranderingen in het team, veel roostergedoe, enige zorgen over een project dat ik coördineer maar waar ik eigenlijk geen onderwijs in verzorg waardoor ik er niet scherp in zit, voorbereidingen voor de tweede periode; kortom, weer hard gewerkt en veel gegeven.

Het was dus ook broodnodig om even afstand te nemen, de boel de boel te laten en niets te hoeven. Zodat de batterij weer opgeladen is en ik er de komende weken, in misschien wel de drukste periode van het jaar, weer stevig tegenaan kan. En voor de sceptici: inderdaad ja, tot aan de kerstvakantie…

Tagged on: