…en dan is het ineens alweer eind juni, en is het studiejaar bijna voorbij! In november schreef ik m’n vorige blog, over het presenteren van mijn onderzoeksopzet op een conference, en daarna bleef het even stil. Niet omdat er niets gebeurde – integendeel!

Het afgelopen half jaar bestond, op werkgebied, uit twee hoofdonderdelen, met daarnaast natuurlijk duizend-en-één kleine(re) klussen. Enerzijds vroeg de minor Publishing veel aandacht: niet alleen hadden we afgelopen semester weer een toffe groep studenten om een boek mee te maken, ook maakten we stappen in het herzien en internationaler maken van de minor. Ik vermoedde het al, en het bleek waar: schakelen tussen de minor en mijn onderzoek bleef ook de rest van het jaar een uitdaging. Terwijl er ook op promotie-gebied intussen genoeg gebeurde.

2018 eindigde met teleurstelling: ik kreeg een afwijzing van de NWO. Dat viel me best tegen: er zat zoveel tijd en denkwerk in het plan, en ik had stiekeme hoop dat ik het toch in elk geval in de interviewronde zou mogen toelichten. Dat bleek helaas niet het geval: hoewel de commissie het onderwerp interessant vond, en zeker zag hoe uitkomsten zouden kunnen bijdragen aan ‘de maatschappij en het onderwijs’, scoorde mijn voorstel niet hoog genoeg om uitgenodigd te worden voor een interview. Niet leuk, maar niets aan te doen, en dus op zoek naar andere opties.

In het voorjaar kwam er zo’n optie: mijn faculteit bood docenten en onderzoekers met een uitgewerkt promotievoorstel de mogelijkheid mee te dingen naar een intern promotietraject. Het behoeft weinig toelichting dat ik mijn voorstel instuurde, en het zal ook duidelijk zijn dat ik enorm blij was toen ik begin maart te horen kreeg dat ik een van de twee plekken krijg! Met ingang van het nieuwe studiejaar ben ik dus officieel promovendus, en heb ik drie dagen in de week om te besteden aan mijn onderzoek!

Ik kijk er naar uit om nu echt aan de slag te gaan, en meer aaneengesloten tijd te hebben voor m’n promotie. De eerste stappen zijn duidelijk: afgelopen maanden werkte ik aan mijn literature review, schreef ik enkele proposals voor presentaties op congressen dit najaar, en begon ik met de voorbereidingen voor mijn eerste deelstudie. Na de vakantie ga ik die review dus afmaken en uitwerken in een paper, en presentaties daarover voorbereiden. En ik ga echt van start met de eerste deelstudie. Maar eerst is het tijd voor de laatste loodjes van het studiejaar, en voor vakantie!