En zo zijn we alweer een week dichter bij het eind van het jaar, en zit de eerste presentatie er alweer op. Het ging heel behoorlijk, al had ik – domdomdom – ineens de verkeerde versie van m’n powerpoint bij me. Maar goed, uiteindelijk lukte het ook zonder de juiste plaatjes, en had ik een heel behoorlijk verhaal. Nu nog uitschrijven en inleveren.

En dan nu over naar de orde van de dag: Sinterklaas! De ideale dag om mijn grootste onderwijsblooper so far maar eens wereldkundig te maken…

Het is gelukkig alweer een paar jaar geleden, en ik gaf spelling aan een klas eerstejaars. Stel je maar even voor: grauwe Sinterklaasdag, ergens in de middag, verveelde studenten die geen klap geven om de deetjes en teetjes, voorzetselvoorwerpen en meer van dat soort ellende, en een heel hard werkende docent die probeert nog wat leven in die club te krijgen. Wat overigens niet erg lukt…

‘Zwarte Pieieieieiet!!’ (foto: Pingu1963 via Flickr)

Op een gegeven moment wordt er, behoorlijk hard, op de deur geklopt. Dus die hard werkende docent, die enorm verlegen zit om een leuke grap om de boel wat op te schudden, roept (met de datum in het achterhoofd): ‘Zwarte Pieieieieiet!!’. Deur gaat open, meneer van de technische dienst komt binnen. En die was, ehm, hoe zeg je dat politiek correct? Afro-Nederlands? Nou ja, hij was in elk geval zwart.

Uiteraard verdwijnt de klas onder de banken van het lachen. En uiteraard staat de hard werkende docent met een hoofd als een biet een beetje schutterig voor die groep. Om niet te zeggen enorm voor aap… En natuurlijk heeft die arme man geen flauw idee waarom er met zo’n hilariteit gereageerd wordt op zijn binnenkomst…

Het enige dat ik me verder kan herinneren is dat die les nog heeeel lang duurde. Terwijl het eigenlijk achteraf best grappig was, en ik geloof niet dat de meneer in kwestie mijn enthousiaste uitroep gehoord heeft. In elk geval moet ik er toch elk jaar met Sinterklaas weer even aan denken, en wie of wat er ook aanklopt tijdens mijn lessen, volgende keer roep ik voor de zekerheid maar ‘Sinterklaaahaaaas!’

Tagged on: