De zomer ligt op de loer, en daarmee steken allerlei ‘op-pad-plannen’ ook ineens weer eens de kop op. Natuurlijk mijmeren we wat af over allerlei vakantieplannen (jawel, de zomervakantie ligt nu dan toch echt vast!), maar daarnaast betrap ik mezelf ook geregeld op allerlei andere woeste internationale plannen.

Zo heb ik van de week zitten piekeren over een van onze minoren, en hoe je die qua internationale invalshoek op een hoger plan zou kunnen tillen. Hartstikke leuk om mee bezig te zijn natuurlijk, zeker als je zoiets samen met een, bijvoorbeeld, Engelse partner zou kunnen uitvoeren. Moeten we die nog wel even zoeken, zo’n partner, maar daar wil ik me best voor aanmelden… Oh, en een excursie naar bijvoorbeeld Londen lijkt me in het kader van zo’n minor ook een goed plan. Wil ik ook best een rol in spelen…

Verder hebben we afgelopen dinsdag de sollicitatiegesprekken voor een medewerker internationalisering afgerond. Dan komen er toch ook weer heel interessante dingen langs, zoals in de cases die we met deze personen doornamen. Bijvoorbeeld over het organiseren van summer schools, of intensive programs, waaraan buitenlandse studenten dan deel zouden kunnen nemen. Maar daarnaast kunnen wij natuurlijk ook dat soort dingen organiseren samen met andere opleidingen, in allerlei leuke buitenlanden. Best interessant, een weekje summer school in Oslo. Vind ik geen punt…

'Ik wil weg!' (foto: www.telecomwereld.nl)

Ook studenten waren op dit vlak weer inspireren, de afgelopen tijd. De een heeft al bijna een stage geregeld in Zuid-Afrika, de volgende komt vragen wat ze moet doen als ze haar stageperiode op Aruba wil doorbrengen, een derde heeft allerlei leuke plannen voor het volgen van een minor in Oxford, en nummer vier mailt dat ze nu ze afgestudeerd is, in Amerika studeert, en of ik wellicht nog een aanbevelingsbrief voor haar wil schrijven.

Dat wil ik ook, studeren in het buitenland! Of lesgeven, ook leuk. Of misschien wel iets voor m’n masterthesis zometeen in een of ander leuk ver oord doen. Amerika, of Engeland, dat spreekt me dan toch het meest aan. Nog geen idee wat het onderwerp van die thesis moet worden, maar misschien dat er toch een internationale onderzoekscomponent nodig is. Of er moet ergens iemand rondlopen die mij als gastdocent wil uitnodigen?

Misschien zijn het gewoon de ‘het wordt zomer, ik wil op reis’-kriebels, maar in het kader van internationalisering in het hoger onderwijs houd ik in elk geval m’n ogen open, de komende tijd. Suggesties zijn welkom!

Tagged on: