‘Minstens vier weken mag je zelfs niet aan de master denken’, zo zei een docent op de laatste masterbijeenkomst voor de zomer. We moesten vakantie gaan houden, en vooral even loskomen van alle opdrachten, literatuur en veranderplannen.

Nou, dat is meer dan gelukt. Bijna negen weken heb ik helemaal niets gedaan dat met studeren te maken had. Ok, dat helemaal niet aan de master denken, dat heb ik niet gehaald, maar die gedachten zaten meer in de hoek ‘oh ja, straks moet ik ook weer aan de studie’. Inhoudelijk ben ik geen seconde met de studie bezig geweest, deze zomer. En dat was heerlijk.

'Tijd om het stof van de boeken te blazen'

Maar nu de zomer er weer zo goed als opzit, wordt het ook tijd om het stof van de studieboeken af te blazen. Op 10 september beginnen we weer, en voor die tijd moet er natuurlijk een en ander worden voorbereid. Dus diepte ik vrijdag een ordner vol literatuur en opdrachten op uit de kast en surfte ik naar blackboard om te zien wat nu eigenlijk de bedoeling was.

De opdracht op blackboard was duidelijk, maar het geheugenprobleem waar ik op het werk mee kampte, bleek eveneens van toepassing op de studie. Geen idee meer waar mijn eigen veranderplan over ging. En geen flauw benul van de eindopdracht. Laat staan dat ik me kon herinneren waar de literatuur van voor de zomer over ging…

Een groot deel van de vrijdagochtend ben ik daarom bezig geweest met zaken op een rijtje zetten. Niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk heb ik het stof overal vanaf geblazen en weer even samengevat waar we ook alweer gebleven waren. Gelukkig leidde dat er uiteindelijk toe dat ik redelijk uit de voeten kon met de voorbereidingsopdracht.

Fijne bijkomstigheid was dat ik niet alleen inhoudelijk weer op gang kwam, maar langzaam maar zeker ook weer een beetje zin begon te krijgen om aan het studeren te gaan. Stond ik vorig jaar nog te trappelen, nu kost het opstarten namelijk best wat moeite. Daarom was het erg prettig om nu alvast m´n geheugen op te frissen. En als we dan zometeen weer echt begonnen zijn, kan ik me vast niet meer voorstellen dat ik het fijn vond om bijna twee maanden niet met studeren bezig te zijn!

Tagged on: