'Werken in het hbo voelt soms als een balanceeract' (foto: www.bcs.rochester.edu)

Werken in heb hbo voelt soms als een balanceeract. Colleges, voorbereiding, mail, onderwijsontwikkeling, teamvergaderingen, nieuwsbrieven, SLB-gesprekken, stagebezoeken, afstudeerbegeleiding, gastcolleges regelen, accreditatiewerkgroepen, herkansvraagstukken, vrijstellingsverzoeken, excursies… Het is maar een greep uit allerlei zaken waar ik me afgelopen week (!) mee bezig heb gehouden.

Het is het allerleukste van mijn werk, die afwisseling, maar je moet er ook mee uitkijken. Voordat je het weet heb je te maken met een ‘overload’ en ben je uit balans. Zeker wanneer je ook nog allerlei dingen gaat doen die nergens in je takenplaatje verdisconteerd worden… Niet doen, is het simpele antwoord daarop, maar al die dingen zijn ook zo leuk.

Ik zou alles rondom onze Oxford-plannen niet hebben willen missen. Het contact leggen, het mailen, het zoeken naar openingen, het bezoek in december en straks een bezoek met studenten in februari: allemaal hartstikke spannend en leuk. Maar krijg ik er uren voor? Amper, dus het komt bovenop het gewone werk.

Ook op kleinere schaal stikt het van dit soort ‘leuk-maar-het-kost-tijddilemma’s’. Afgelopen donderdag ben ik met m’n boekencollega en zestien studenten weer naar het Centraal Boekhuis geweest. Een facultatieve excursie als extraatje bij onze boekenmodule. Helemaal goed: een geweldig bedrijf, goeie rondleiding en enthousiaste studenten. Leuke gesprekken met studenten gevoerd en het enorm naar m’n zin gehad. Maar het kost wel weer dik een halve dag in een periode waarin ik omkom in het werk, en in feite is de excursie ook voor ons docenten facultatief. En dus zit je weer te dubben over die balans…

Vooralsnog slaat die balans eigenlijk altijd uit in het voordeel van die leuke activiteiten en dus in het nadeel van mijn tijd. Wat betekent dat de mail vaak ’s avonds opgeschoond wordt en de colleges in het weekend worden voorbereid. Op zich niet zo’n punt, want uit al die leuke dingen haal ik ook veel inspiratie en energie. Maar in weken als deze, waarin het echt té druk wordt (er moet bijvoorbeeld ook wel eens gestudeerd worden) en ik bang ben dat ik zaken over het hoofd zie, sla ik toch weer aan het nadenken over die balans. Het moet toch mogelijk zijn om die te vinden, en je een tijdje niet te voelen als een circusact, die op het slappe koord een jongleervoorstelling staat te geven? Als iemand tips heeft…

Tagged on: